Savetovalište

Izostanak menstruacije i pozitivan test na trudnoću


Prehrana u trudnoci

Čestitamo! Trudni ste!

Pred vama je trudnoća “drugo stanje” u kome treba da budete srećni i zadovoljni. Sigurno imate puno pitanja o vođenju trudnoće, pregledima i analizama koje vas čekaju, o tome kako da se ponašate u trudnoći, kako da se hranite, da li da se bavite sportom, možete li da imate odnose, kao i puno brige za bebino i Vaše zdravlje. Slobodno nas kontaktirajte, odgovorićemo sa zadovoljstvom na sva vaša pitanja.

Ultrazvučni pregled u trudnoći

 • Utvrđivanje trudnoće - nakon izostanka menstruacije trudnica dolazi na Ultra Zvučni pregled na kome se ustanovljava trudnoća. Na ovom pregledu ustanovljavamo položaj trudnoće (u materici, van materice), vitalitet(srčani tonovi ploda), broj plodova u materici(blizanačka trudnoća).
 • Ukoliko nije poznat podatak o poslednjoj menstruaciji određujemo starost trudnoće i verovatni termin porođaja.
 • Ukoliko je NT oko 3mm i više, rizik za hromozomsku bolest je veci.
 • U ovom periodu pregleda se anatomija ploda koja sadrži: kranijum, moždane strukture, nosnu kost, srčanu radnju, želudac, inserciju pupčanika, ruke, noge, protok kroz duktus venosus.
 • Od 11. do 14. gestacijske nedelje - u periodu od 11. do 14. GN procenjuje se rizik od hromozomopatija. U predelu iza vrata bebe pojavljuje se nakupina fluida -nuhalna translucenca. Pojava hromozomskih anomalija povezana je sa dimenzijom ove strukture.
 • Ukoliko je NT oko 3mm i više, rizik za hromozomsku bolest je veći.
 • U ovom periodu pregleda se anatomija ploda koja sadrži: kranijum, moždane strukture, nosnu kost, srčanu radnja, želudac, inserciju pupčanika, ruke, noge, protok kroz duktus venosus.
 • U drugom trimestru - Osim detaljne biometrije ultrazvučni pregled treba da sadrži najmanje:
  • Oblik i veličina glavice i presek (cavum pellucidum, cerebellum, veličina komora i atrijuma manji od 10 mm)
  • Kičmena moždina (uzdužni presek)
  • Abdominalni presek na nivou želuca
  • Abdominalni presek na nivou bubrega i pupčane vrpce
  • Poprečni presek bubrega (pelvis manji od 5 mm)
  • Poprečni presek toraksa u nivou srčanih komora
  • Ruke: tri kosti i šaka (bez brojanja prstiju)
  • Noga: tri kosti i stopalo (bez brojanja prstiju)
 • U trećem trimestru - u ovom periodu ponovo se pregleda anatomija i biometrija bebe pri čemu pratimo rast i razvoj bebe.

Uobičajeni simptomi za vreme trudnoće


Simptomi u trudnoci

Muka i povraćanje u ranoj trudnoći

Muka i povraćanje su česti u prvom trimestru u izvesnim slučajevima mogu dovesti do gubitka telesne težine i dehidratacije. Potrebno je prilagoditi način ishrane, češći manji obroci, hrana bez jakih mirisa I začina. Trudnicu treba informisati da ce muka i povraćanje prestati spontano do 16. NG. Antihistaminici + vitamini B kompleksa kod trudnica kod kojih simptomi progrediraju.

Gorušica

Promena namirnica i načina ishrane(manje količine, češci obroci, itd.). Antacidi se preporučuju trudnicama kod kojih simptomi ne prolaze.

Zatvor

Zatvor je uobičajena pojava u toku trudnoće. Preporučujemo promenu načina ishrane. U ishranu treba uvesti: cerealije, toplo, kašasto(integralna i crna brašna, žitne i druge mekinje, mahunasto povrće, koštunjavi plodovi, sirovo voće i povrće), 2l tecnosti – vode ili čaja, na dan. Blaga laksativna sredstva koja ne izazivaju kontrakcije.

Hemoroidi

Promena načina ishrane, redovne stolice, manje sedenja. Kod žena kod kojih se simptomi pogoršavaju, preporučiti standardne kreme za terapiju hemoroida. Varikozne vene Trudnicu treba informisati da su proširene vene propratna pojava u toku trudnoće. Nošenje čarapa za vene može smanjiti simptome, ali neće sprečiti pojavu novih variksa – koristiti ih po dogovoru sa lekarom.

Vaginalni iscedak

Vaginalni sekret povećava se u trudnoći i to je fiziološka pojava. Ukoliko je povezan sa peckanjem, suvoćom, neprijatnim mirisom ili bolom pri mokrenju, treba preduzeti ispitivanje. Za lečenje vaginalne kandidijaze kod trudnica preporučuju se vaginalete od strane vašeg ginekoliga. Oralna proskripcija antimikotika ne preporučuje se u trudnoći.

Bol u krstima

Umereno kretanje, plivanje, vežbe i fizikalna terapija mogu smanjiti bol u krstima, ukoliko se utvrdi da tegobe nisu uzrokovane prevremenim kontrakcijama.

Problemi sa spavanjem

Mnoge žene imaju probleme sa spavanjem u toku trudnoće. Poremećaji spavanja se javljaju tokom cele trudnoće a posebno u trećem trimestru. Trudnice se žale na nesanicu, hrkanje. Ovome doprinose gorušica, grčevi u nogama, potreba za učestalim mokrenjem u toku noći, briga za ishod trudnoće, itd.

Nekoliko saveta mogu pomoći da se ovaj problem reši:

 • Smanjiti konzumiranje kafetina
 • Svakako ne bi trebalo konzumirati cigarete i alkohol
 • Smanjiti količinu tečnosti pre spavanja
 • Izbegavati obilne obroke, začinjenu hranu
 • Otići na spavanje i probuditi se u približno isto vreme
 • Smanjiti spavanje u toku dana
 • Uvesti šetnje na svežem vazduhu, lake vežbe za trudnice

Ishrana u trudnoći


Prehrana u trudnoci

U toku trudnoće dobija se oko 12 kg. Trudnoća nije period u kome treba držati dijetu, ali jeste period u kome treba povesti računa o ishrani.

U prvom trimestru česte su mučnine i povraćanje, kada mnoge trudnice izgube na težini. U ovom periodu jedite cešce, manje količine hrane. Tegobe prestaju do 16-te nedelje gestacije.

Kalorijske potrebe van trudnoće su 2000 kCal na dan, u trudnoci 2300 kCal na dan, za vreme dojenja 2500 kCal na dan. U trudnoći i za vreme dojenja potrebno je konzumirati zdravu hranu zbog pravilnog razvoja bebe.

Proteini

Proteini su neophodni za sintezu novog tkiva i stoga su potrebe u trudnoći za njima veće. Medu namirnicama koje su bogate proteinima su pileće i riblje meso, mlečni proizvodi, mahunasto povrće.

Masti

Treba izbegavati zasićene masti(svinjska mast, suhomesnate proizvode, visokokalorijske mlečne proizvode, puter, kajmak, visoko kalorično mleko). A koristiti maslinovo ulje, badem, lešnik, itd.

Ugljeni hidrati

Voće , povrće , žitarice od punog zrna(crni hleb, pasta, integralni pirinač) su zdrav izvor ugljenih hidrata. Treba ih jesti svakodnevno i više puta na dan. Oni su takodje bogat izvor minerala i vitamina. Ogranicite unos koncentrovanih ugljenih hidrata (kolače, torte, itd.)

Pijte puno tečnosti

Konzumirajte do 2 litre tečnosti na dan(vodu, čaj). Smanjite unos sokova koji su bogati kalorijama.

Vitamini i minerali - Gvožde

U trudnoći se javlja fiziološka anemija zboh hemodilucije i fetalne eritropoeze. Potrebne za gvoždjem su povećane. Namirnice koje sadrže znatne količine gvožda su meso, riba, mahunasto i lisnato povrće, voće. Resorpciju gvožda poboljšava vitamin C.

Kalcijum i vitamin D

Potrebni su za razvoj fetusa i očuvanje skeleta majke od demineralizacije. Nalaze se u mleku i mlečnim proizvodima(sir, jogurt, kiselo mleko), sardine, lisnato povrće.

Folna kiselina

Preporučuje se 3 meseca pre začeća i u trudnoći u vidu gotovih preparata. Smanjuje rizik od spontanog pobačaja i bolesti neuralne cevi(spine bifide). Namirnice koje je sadrže su jaja, lisnato povrće, narandže, mahunasto povrće, pšenicne klice.

PRP tretman u ginekologiji


PRP tretman u ginekologiji

PRP (Platelet Rich Plasma) je potpuno prirodna metoda koja ima snažan efekat u podmlađivanju, regeneracij i revitalizaciji tkiva. Tretman se bazira na moći lečenja koju imaju matične ćelije i faktori rasta iz vlastite krvi.
Ova metoda se godinama koristi u raznim granama medicine, posebno u estetskoj medicini i dermatologiji, za ubrzavanje procesa zarastanja rana, smanjivanja ožiljaka i podmlađivanja kože.
U posljednje vreme je našla primenu i u ginekologiji. Osim što pomaže kod poboljšanja seksulnog odnosa ( kod dispareunije i anorgazmije te smanjenog libida) ima i medicinske indikacije u ginekologiji – kod urinarne inkontinencije, vaginalne atrofije, hroničnih upala vagine, simptomatskihg cervikalnih ektopija, lichen sclerosuma. Postupak započinje vađenjem male količine krvi iz vene pacijentkinje u specijalizovane epruvete sa gel sepatatorom koji ima ulogu da centrifugiranjem izdvoji trombocitima bogatu plazmu od eritrocita. Potom se u posebnoj centrifugi uz pomoć aktivatora odvoji plazma bogata trombocitima i faktorima rasta.

Pre početka ginekološkog tretmana nanosi se anestetički krem lokalno u regiji vulve i vagine. Potom se pripremljena plazma tankim injekcijama aplikuje se u vulvovaginalnu regiju. Jednom ubrizgan u tkivima, PRP oslobađa aktivne faktore rasta koji privlače i aktiviraju pluripotentne matične ćelije u području ubrizgavanja, stimulišu neoangiogenezu, rast fibroblasta, proliferaciju žlezdanog tkiva i nov neuronski rast, što rezultuje podmlađivanje pa čak i poboljšanje funkcije oštećenih ili neoštećenih tkiva . Kaskada reparativnih i regenerativnih procesa pokrenuta ubrizgavanjem PRP-a rezultuje stvaranjem fibrinske mrežice, bubrenjem epitela žlezda koje su odgovorne za sekreciju vagine prilikom odnosa, umnožavanjem kolagenih i elastičnih vlakana te dolazi do poboljšane prokrvljenosti tkiva. Obnavljanjem tkiva oporavljaju se funkcije prokrvljenosti, vlaženja, tonusa i osetljivosti ovog područja bez neželjenih nuspojava. Ovim postupkom vraća se elastičnost i čvrstoća vagine što daje potporu mokraćnoj bešici i na taj način dolazi do smanjivanja i nestanka urinarne inkontinencije. Oporavkom vaginalnog epitela i vaginalna mikroflora se poboljšava te tako smanjuje mogućnost infekcija. PRP se koristi za tretman ginekoloških problema:

 • urinarna stres inkontinencija
 • smanjena senzacija
 • smanjeno uzbuđenje
 • anorgazmije
 • vaginalna suvoća
 • smanjena seksualna želja
 • dispareunija
 • Lichen sclerosus
 • ožiljci nakon epiziotomije


** Posebno se savetuje tretman nakon porođaja kako bi se prevenirao nastanak stres inkontinencije i posledičnog spada zidova vagine.

Po potrebi se postupak ponavlja 2-4 puta, a efekat traje do 18 meeseci.
Sama procedura traje oko 20-tak minuta, a nakon sprovedenog tretmana nije potreban nikakav oporavak i pacijentkinja se može vratiti svakodnevnim životnim aktivnostima a takođe i praktikovati seksualne odnose.